Galvada
Image default
Dienstverlening

Alles over riet kan je hier terug vinden

Riet is een plant die men tot de grasfamilie rekent en die vooral terug te vinden is aan het water.  Riet kan voor gebracht worden op maar liefst 3 manieren, door middel van zaad, wortelstokken en door  horizontale stengels  waardoor er een nieuwe plant ontstaat en deze manier noemt men uitlopers.  Het ontstaan van de plant is was in Noord-Amerika, hier  ziet  men de plan als onkruid. Ondertussen is riet over de hele wereld terug te vinden. Riet werd veelal gebruikt bij het maken van een rietendak maar het gebruik hiervan heeft de laatste 10-20 jaren toch sterk aan populariteit verloren.

De hoogte van deze plant kan oplopen tot 3meter. De plant groeit recht omhoog waarbij de bladeren schuin weg groeien.   De vrucht is een graanvrucht  en kan geoogst worden  rond juli tot en met oktober.  Zoal hierboven reeds vermeld staat groeit riet aan waterkant  of natte grond.   Ook langs spoorweggen, op akkerranden  of zelf als onkruid bestrijden op een bouwland is riet terug te vinden.

Rietveen ontstaat als dood riet zich gaat opstapelen.  In kleimoerassen zal je dit niet zien voortkomen omdat een kleimoeras ervoor zal zorgen dat het organisch materiaal af word gebroken.

Riet kan voor verschillende activiteiten gebruikt worden.  Zoals hierboven reeds vermeld, kan het gebruikt worden door rietdekkers om een dak aan te leggen.  Als men riet maait heeft men de mogelijkheid om  riet gedeeltelijk te gebruiken voor het maken van een rietmat, rietscherm of rietendak. Het is belangrijk om gebruik te maken van eenjarig riet en niet overjarig riet  want dit is niet geschikt hiervoor.    Voor steilere oppervlaktes zoals bij een molen gebruikt men Kalenberg riet omdat dit dun riet is wat een dunne top heeft wat ervoor zorgt dat  het makkelijker te gebruiken is voor horizontale vlaktes.  Ook voor muziekinstrumenten zoals een hobo, saxofoon  of klarinet gebruikt men riet.

Voor meer info : Alles over riet kan je hier terug vinden

Leave a Comment