Galvada
Image default
Woning en Tuin

Dak bedekken met EPDM

Naar alle waarschijnlijkheid heeft u nog niet eerder gehoord van EPDM. Dit product wordt dan ook niet met regelmaat gebruikt door de meeste mensen. Het is een stof die veel gebruikt wordt in de bouw en dan wordt het met name gebruikt als dakbedekking. Als u werkzaam bent in de bouw of toevallig laatst een verbouwing heeft uitgevoerd, dan kan het zijn dat u EPDM kent omdat u het eens gebruikt heeft. EPDM is een afkorting van de volledige naam van de stof Ethyleen – Propyleen – Dieen Monomeer. Deze stof is een synthetische rubber en wordt gemaakt middels een scheikundig proces. Hierbij worden de stoffen ethyl (etheen in de naam), propyl (propyleen in de naam) en dieen gepolymeriseerd. Het is een terpolymeer dat verkregen wordt uit drie monomeren, zie hier het laatste deel van de scheikundige naam. De stof wordt vervolgens aangevuld met vulmiddelen, denk hierbij aan bijvoorbeeld roet of andere vulstoffen. Het resultaat is vervolgens het rubber EPDM dat een aantal goede eigenschappen heeft, die het gebruik ervan sterk aanmoedigen. Deze eigenschappen zijn onder andere de onderstaande.

  • Zeer hoge temperatuurbestendigheid: EPDM kan gebruikt worden van -35 tot 120 graden Celsius zonder dat er problemen optreden in elasticiteit of verwerkbaarheid.
  • Grote elasticiteit, tot wel 400 procent. Dit betekent dat de stof makkelijk verwerkbaar is en niet snel zal scheuren of breken bij de hierboven genoemde temperaturen.
  • Lange levensduur. Het materiaal slijt niet snel en zal niet snel gebreken vertonen, de gemiddelde levensduur is langer dan 50 jaar bij normaal gebruik.
  • Bestendig tegen allerhande invloeden van buitenaf. EPDM is een stof die veel kan verdragen. Zo is het materiaal bestand tegen zowel basen als zuren (waaronder vetzuren) en zouten (maar niet tegen aardolieproducten). Ook kan het materiaal daarnaast tegen ozon en UV straling.

EPDM wordt gebruikt sinds de jaren ’60 van de vorige eeuw en heeft inmiddels vele toepassingen. Naast de hierboven genoemde dakbedekking kan het product gebruikt worden voor de volgende zaken. In de auto industrie wordt er gebruik van gemaakt bij het produceren van bijvoorbeeld afdichtingstrips en afdichtingringen. In de verder industrie worden er van EPDM diverse soorten slangen, banden en riemen gemaakt. Op deze manier kunnen machines met elkaar verbonden worden en kan een apparaat werkend zijn of kan een productielijn worden aangelegd. Ook wordt er vaak elektrisch isolatie materiaal van gemaakt, vanwege de hoge bestendigheid tegen hitte en tegen vonken. Dit zorgt voor extra veiligheid op de werkvloer. Een laatste toepassing is bijvoorbeeld bij de productie van tuinslangen, deze hebben veel last van de invloed van het weer en zijn daarom robuust wanneer ze gemaakt worden van EPDM.

De voordelen van EPDM dakbedekking

Zoals hierboven al duidelijk vermeld staat, is het gebruik van EPDM als dakbedekking aan te raden. Vanwege de hoge elasticiteit bij wisselende temperaturen is het materiaal uitermate geschikt voor gebruik in de buitenlucht. Nu zal het in Nederland niet zo gauw -35 worden of zelfs 120 graden Celsius, maar het is een prettig idee dat uw dakbedekking bestand is tegen zowel een hete zomer als tegen extreem winterse temperaturen. Bij beide uitersten zal het materiaal niet scheuren of breken, wat concreet betekent dat de kans op lekkages minimaal is. Verder is het spul bestand tegen veel stoffen, welke allemaal voorkomen in de buitenlucht. Door deze hoge bestendigheid is het materiaal bij uitstek geschikt om een dak te bedekken en te zorgen dat het object eronder veilig beschermd wordt. Door de hierboven genoemde eigenschappen kan het gebruik van EPDM bijdragen aan een veilige werkomgeving. Als u het materiaal graag wilt gebruiken om de brandveiligheid te vergroten, dan moet u het installeren volgens de NEN 6050 normen. Deze regels zijn opgesteld door de Nederlandse overheid om onder andere brandveiligheid te reguleren en voor iedereen gelijk te stellen. Andere regels die opgesteld zijn, gaan bijvoorbeeld over onderhoud en veilig werken met machines. Deze positieve eigenschappen maken EPDM de ideale kandidaat wanneer u overweegt om het dak van uw woning, uw garage of uw schuur opnieuw te bedekken. Verder speelt mee dat EPDM eenvoudig te verwerken is, u kunt het over het algemeen zelf doen en hoeft geen specialist in te huren, en dat het materiaal niet erg duur is in de aanschaf ervan.

Kijk op de website voor meer informatie

Wanneer u eenmaal besloten heeft dat u graag gebruik zou willen maken van EPDM dan moet u het uiteraard ook nog aanschaffen. Hiervoor zou u een bezoekje kunnen brengen aan een bouwmarkt, waar u geholpen en ondersteund kunt worden door medewerkers bij het uitzoeken van de juiste spullen. Tegenwoordig kunt u zo ongeveer alles ook via het internet bestellen, zo ook EPDM. Een webshop hiervoor is www.epdmxl.nl
Op deze website wordt uitgebreid uitleg gegeven over de producten die zij kunnen leveren en, misschien nog wel belangrijker, wat de verschillen tussen het aanbod is. Zo weet u zeker dat u een goede keuze maakt en niet achteraf met het verkeerde product opgescheept zit. Zij verkopen daarnaast ook alle toebehoren die u nodig zou kunnen hebben. Hierbij kunt u denken aan speciale lijm om onderdelen te verbinden of om het materiaal stevig aan de ondergrond te verlijmen. Ook worden er koppelstukken en bijvoorbeeld dakgoten verkocht. Op deze manier heeft deze website alles in huis om te zorgen dat u dak zonder problemen gelegd kan worden. Het is ook altijd mogelijk om contact op te nemen met de medewerkers van het bedrijf om meer informatie te vragen of om na te gaan welke materialen u precies nodig heeft.

Voor meer info : Dak bedekken met EPDM

Leave a Comment