Galvada
Image default
Internet

Digitaal werken op basisscholen

De tijd staat niet stil en dingen zijn constant in verandering maar kunt u zich echt al voorstellen dat over een tijdje er geen krijtborden staan in klaslokalen? Dit lijkt toch echt wel het toekomstbeeld te worden want zo bestaan er al scholen die volledig met de iPad werken in plaats van met ouderwetse boeken en schriften. Misschien moeten we ook niet zo conservatief zijn maar we moeten dan wel voor snel internet zorgen!

Er zijn al veel scholen die volop gebruik maken van de mogelijkheden van het digitale tijdperk.  Echter hoor je deze scholen wel steeds vaker klagen over trage internetverbindingen. Zo ook de basisschool OBS De Klimtoren in de Drentse gemeente  Drogteropslagen. Deze basisschool maakt onder meer gebruik van een digitaal schoolbord en laat tijdens lessen vaak filmpjes zien om zaken te verduidelijken.  Het duurt alleen erg lang voordat deze filmpjes geladen zijn wat tot ergernis leidt bij zowel leraren als leerlingen. Deze basisschool is zeker niet de enige school die te maken heeft met deze problemen. In veel landelijke gemeentes heeft men te maken met slecht en traag Wireless en networking en dit zorgt voor vertragingen in de les en dus slechter onderwijs

Glasvezelverbindingen zouden zeker de oplossing voor dit probleem bieden alleen willen veel grote aanbieders zoals Ziggo en KPN geen netwerken aanleggen in deze gebieden. Dit is puur om financiële redenen want doordat er weinig mensen in deze gebieden wonen is het aanleggen van zo’n netwerk niet rendabel genoeg. Je kunt zo’n netwerk ook particulier laten aanleggen door bijvoorbeeld het bedrijf Optinet. Optinet is officieel erkend Brand Rex glasvezelblaastechnieken. Dit is een uniek op de toekomst gericht ‘Air Blown Fiber’ systeem waarbij op simpele wijze met lucht individuele glasvezels worden geblazen.

Voor het onderwijs is snel internet erg van belang dus lijkt het onvermijdelijk dat er snelle netwerken aangelegd dienen te worden.

Voor meer info : Digitaal werken op basisscholen

Leave a Comment