Zonnepanelen zijn misschien wel de bekendste manier om duurzaam energie op te wekken. Zonlicht is een energiebron die voorlopig nog wel beschikbaar blijft, maar hoe zorg je ervoor dat zonlicht gebruikt kan worden als stroom in je eigen huis?
Voor het omzetten van opgeslagen zonne-energie in zonnepanelen heb je omvormers nodig, zoals een fronius primo of een fronius symo. Het doel van een omvormer is om zoveel mogelijk opgeslagen energie uit de zonnecellen te verkrijgen. Zonnecellen zijn nogal slechte opslagruimtes voor energie, omdat de stroom heel erg temperatuursafhankelijk is. De stroom die een zonnepaneel levert is gelijkstroom. Als de energie wordt overgebracht op de omvormer, wordt de energie tijdelijk opgeslagen als magnetische of elektrostatische energie in spoelen of condensatoren. Dan wordt de gelijkstroom omgezet in ofwel wisselstroom ofwel wisselspanning. Als je omvormer is aangesloten op het lichtnet wordt de gelijkstroom omgezet in wisselstroom, waarna de wisselstroom meteen het lichtnet op kan. Als je een off-grid omvormer hebt en de gelijkstroom dus wordt omgezet in wisselspanning, wordt de energie opgeslagen in accu’s of batterijen.
Om te weten welk soort omvormer je nodig hebt moet je rekening houden met het vermogen van de zonnepanelen die je op je dak hebt staan. Daarbij is het belangrijk rekening te houden met dat een zonnepaneel in de praktijk niet zoveel energie levert als theoretisch gezien mogelijk is. Dit heeft te maken met de helling van de zonnepanelen en de schaduw die kan vallen op zonnepanelen.
Voor het plaatsen van de omvormer is het handig om een plekje in de buurt van de meterkast te vinden, aangezien wisselstroom sneller verloren gaat als het langere afstanden af moet leggen door kabels dan gelijkstroom. Je houdt dus meer energie over als je de energie het grootste gedeelte van de afstand als gelijkstroom af laat leggen.
De levensduur van een omvormer is een stuk minder dan dat van een zonnepaneel. Zonnepanelen gaan in de regel 20 tot 25 jaar mee, maar omvormers gaan maar 10 tot 15 jaar mee.
|
Voor meer info : Omvormers |
