Galvada
Image default
Gezondheid

Superfoods

Wat zijn superfoods?

Tegenwoordig hoort u er steeds meer over, bijvoorbeeld in het nieuws of in de krant: superfoods. Maar wat zijn dat nu precies? Superfoods zijn etenswaren waar verhoudingsgewijs veel vitamines en mineralen of andere stofjes in zitten die goed zijn voor uw gezondheid. Door het toevoegen van superfoods in uw eetpatroon krijgt u meer vitamines binnen wat weer doorwerkt in uw gezondheid. Mensen claimen dat ze zich beter voelen door het eten van superfoods. Er worden een aantal gezondheidsvoordelen toegeschreven aan het eten van superfoods. Zo zouden mensen minder last hebben van vage klachten en problemen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan vermoeidheidsklachten, last van het spijsverteringskanaal, hoofdpijn, een doffe huid of slechte conditie van het haar en nagels. Ook uw algehele conditie schijnt te kunnen verbeteren door het nuttigen van superfoods. Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar soorten superfoods en naar de mogelijke effecten van het gebruik van deze voedingsmiddelen. Er is momenteel nog geen honderd procent zekerheid over de effecten van superfoods, maar door onderzoek dat veel uitgevoerd wordt, wordt gehoopt daar snel zekerheid over te kunnen geven.

Welke superfoods zijn er allemaal?

Superfoods is eigenlijk een grote categorie van voedingsmiddelen die een bepaalde stof veel bevatten. U hoeft van deze voedingsmiddelen maar weinig te nuttigen om al de benodigde vitamines en mineralen binnen te krijgen. Ook hebben de producten die onder de superfoods vallen vaak goede gezondheidseffecten en bevatten ze bijvoorbeeld veel antioxidanten. Dit zijn stoffen die er voor zorgen dat schadelijke straling wordt afgebroken en uw lichaam niet kunnen schaden. Er worden steeds meer voedingsmiddelen gevonden die onder de categorie superfood worden geplaatst. De producten hebben vaak exotische namen, het kan goed gebeuren dat u geen idee heeft wat het allemaal inhoudt. Hieronder worden een aantal van de wat bekendere superfoods beschreven, met daarbij hoe u het zou kunnen nuttigen.

  • Chiazaden: kleine zwarte zaadjes. Deze kunt u gebruiken bijvoorbeeld gebruiken om door de yoghurt te doen als muesli, of om door een groente- of fruit smoothie te doen als extra knapperig geheel. Deze zaadjes zorgen voor een verbetering van de spijsvertering, het zorgt voor de opbouw van spieren en het helpt met het normaliseren van uw bloedsuikerspiegel.
  • Tarwegras: Dit koopt u in poedervorm. U kunt het met een klein beetje water aanlengen, zodat u een tarwegrasshot krijgt. Ook kunt u het poeder toevoegen aan bijvoorbeeld een smoothie of sapje. Dit poeder bevat veel vitamines en mineralen.
  • Gojibessen: deze besjes zijn gedroogd en zien er een beetje uit als gedroogde cranberries. Ze smaken lekker in de yoghurt, als topping op een smoothie of sapje of in een salade. Er wordt beweerd dat ze goed zijn voor uw humeur, kunnen helpen bij afvallen en goed zijn voor uw lever en nieren. Deze gezondheidsclaims zijn nog niet bevestigd, er is nog maar weinig onderzoek gedaan naar deze Chinese besjes.
  • Rauwe chocolade: nu moet u niet naar de eerste de beste chocoladereep grijpen, dat is namelijk niet wat hier wordt bedoeld. Rauwe chocolade, of eigenlijk rauwe cacao, koopt u in Nederland in poedervorm of in kleine chips. Dit kunt u toevoegen aan uw yoghurt, sapje of smoothie. Er wordt beweerd dat hier veel antioxidanten in zitten en dat het nog gezonder voor u is dan gewone chocolade, doordat de vitamines en mineralen beter bewaard blijven en er minder vet in zit dan in een reep chocola.
  • Moerbeien: In het Engels ook wel mullberries genoemd. Dit zijn gedroogde vruchtjes van de morus boom en dit is een gezonde snack die rijk is aan antioxidanten. Er zit vooral verhoudingsgewijs veel ijzer en veel vezels in.
  • Chlorella: Dit is te koop in poedervorm en het is eigenlijk poeder gemaakt van algen. U kunt het gebruiken zoals tarwegraspoeder, in bijvoorbeeld een shotje of in uw yoghurt of smoothie. Het poeder bevat een grote hoeveelheid eiwitten, chlorofyl, aminozuren en vitamines en mineralen.
  • Kokosolie: u kunt kokosolie voor zeer veel toepassingen gebruiken. Zo kunt u het logischerwijs gebruiken om in te bakken of te braden, maar kan het ook toegevoegd worden in uw dagelijks voedingspatroon om meer gezonde vetten binnen te krijgen.

Het aanschaffen

Als u graag superfoods zou willen gebruiken in uw voedingspatroon, moet u deze natuurlijk aanschaffen. Tegenwoordig kunt u superfoods op steeds meer plaatsen aanschaffen. Vroeger moest u er speciaal voor naar een natuurvoedingswinkel of naar een gespecialiseerd bedrijf. Doordat gezond eten nu meer aandacht krijgt, spelen bijvoorbeeld supermarkten hier op in door kleine hoeveelheden superfoods aan te bieden. U kunt heden ten dage bijvoorbeeld kokosolie gewoon bij de Albert Heijn of Jumbo aanschaffen, dit maakt het extra eenvoudig om superfoods in te passen in uw dagelijkse voedingspatroon. Uiteraard kunt u ook via het internet producten aanschaffen. Een goede website hiervoor is www.superfoodstore.nl. Zij hebben niet alleen ruime keuze uit veel producten, maar bieden daarnaast ook informatie over de aangeboden spullen. Zo kunt u rustig op uw gemak nalezen waar moerbeien precies goed voor zijn of wat nu precies het verschil is tussen spirulinapoeder en chlorellapoeder. Naast superfoods verkoopt deze website ook superkruiden, een voorbeeld hiervan is ginseng poeder. Verder worden er producten verkocht die goed zijn voor uw huid en lichaam, dus meer de verzorging van uw lijf van buitenaf. Een voorbeeld hiervan zijn de diverse natuurlijke zeepjes en shampoos die aangeboden worden. Neem dus vooral een kijkje op de website als u op zoek bent naar manieren om gezonder te eten dat bovendien ook nog een positieve uitwerking heeft op uw lichaam en geest.

Voor meer info : Superfoods

Leave a Comment