Galvada
Image default
Aanbiedingen

Tarieven Fotografie

Wat kost een professionele fotograaf?

Een snel gestelde vraag, maar iets lastiger kort een eenduidig te beantwoorden. Want wat is een professioneel fotograaf en levert die het beeld dat u hebben wilt? Net als bij ieder vrij beroep, heb je bij fotografen in alle segmenten wel aanbod. Bij de laatste telling (1e kwartaal 2023) stonden er in Nederland 42.000 fotografen ingeschreven bij de Kamer van Koophandel. Een toename van 34 procent van de jaren ervoor. Nog steeds teveel ten opzichte van de hoeveelheid werk, dus weinig invloed op de tarieven heeft het niet gehad.

Wanneer weet je dat je met een profesioneel fotograaf te maken hebt?

Fotograaf Vincent Hartman uit Zwolle sprak onlangs met een nieuwe relatie uit Etten-Leur die zijn bedrijf gevonden had via internet voor een opdracht interieurfotografie in de Zwolse regio en de nieuwe klant sprak zich uit over het gebrek aan eenheid in de wereld van de fotografie. Ze kon door de bomen het bos niet meer zien zei ze. Vincent kon niet veel meer doen dan bevestigen dat die constattering juist is en was blij dat ze uiteindelijk toch bij hem was uitgekomen. In theorie is een professioneel fotograaf iemand die zijn of, steeds vaker, haar brood verdient met het maken van foto’s voor derden. Part-time of full-time afhankelijk van het stadium in de carriere, wel of geen zorg voor kinderen en de hoeveelheid aangeboden werk. Een jonge vakvrouw die naast het moederschap met volle overgave fotografeerd kan fantiastisch professioneel werk leveren en een doorgewinterde full-time fotograaf kan middelmatig werk afleveren. Daar tussen bevinden zich vele variaties en het is even zoek inderdaad naar een passend aanbod. De kwaliteit van het portfolio op de website is natuurlijk een goed uitgangspunt. Als u daarin iets vindt dat u zoekt is de kans groot dat de kennis en ervaring aanwezig is om ook uw opdracht naar tevredenheid uit te voeren. Dan speelt beschikbaarheid nog een rol en natuurlijk de tarieven.

Tarieven

De uurtarieven van een fotograaf zeggen (helaas) niets over het inkomen van een fotograaf. In het uurtatief van STUDIOVHF (€ 95,00) zit bijvoorbeeld ook ingecalculeerd dat niet alle uren declarabele uren zijn. Bovendien zitten daar behalve personeelslasten ook de kosten van de studio in, afschrijving onderhoud, gas water en licht. Ook afschrijving op fotoapparatuur, opleiding, ict en reparaties moeten daaruit betaald worden, evenals belastingen, verzekeringen etc. Nu zijn er fotografen met en zonder studio, met en zonder opleiding die allemaal goed beeld kunnen leveren tegen de meest uiteenlopende tarieven.

Voor u als (potentiele) klant geven wij via de link onderaan dit artikel zoveel mogelijk informatie over STUDIOVHF hiermee om gaat. STUDIOVHF verzorgt bahalve interieurfotografie, reclamefotografie en algemene fotografie ook productfotografie.

Productfotografie

Bij productfotografie zie je op internet al prijzen voorbij komen van € 6,00 per foto… Zo’n bedrag zegt niet zoveel, want er komen nog instelkosten bij, nabewerkingskosten en als het ingewikkelder wordt volgt er alsnog een aparte prijsopgaaf. STUDIOVHF werk niet per product, of per interieurproject of foto, maar hanteerd een transparante prijsstructuur op basis van de ingeschatte uren. Oh, en we hebben geen ‘beroemdheidstoeslag’…

Wij horen graag van u als u meer wilt weten!

 

https://www.studiovhf.com/tarieven

Leave a Comment