Galvada
Image default
Kinderen

Waar moeten de eerste babyschoentjes aan voldoen?

Baby’s groeien hard en al snel komt het moment dat je aan schoenen voor je kleintje gaat denken. Babyschoenen zijn eigenlijk pas nodig als het kind buiten gaat lopen. Voor die tijd volstaan slofjes of sokken. Maar waar moeten de eerste schoentjes van je baby aan voldoen? In dit blog enkele tips.

Welke maat heeft je baby nodig?

Schoenen voor je baby mogen natuurlijk niet te klein zijn, maar ook niet te groot. Om de juiste maat te bepalen moet je weten hoe groot de voetjes van je kind zijn. Je kunt dit doen door de omtrek van zijn voetjes op een vel papier te tekenen. Het is ideaal als je dit kunt doen terwijl het kind staat. Maar het kan ook terwijl je baby op het aankleedkussen ligt. Doe dit terwijl het zijn sokken aan heeft. Nu meet je de afstand tussen de hiel en de gote teen en zoekt de juiste maat in een maattabel. Lukt opmeten op deze manier niet, dan kun je ook vragen of ze in de schoenenwinkel de voet willen opmeten. Kijk bij het passen of er nog een duimbreedte tussen de grote teen en de voorkant van de schoen zit. Zorg dat je kind sokken aan heeft tijdens het passen.

De beste materialen voor babyschoenen

Kies voor een ademend materiaal, zoals leer, suède of canvas. Dit zijn ook goede materialen voor de binnenkant van de schoen. Voor een goede ontwikkeling van de voet, moet de zool flexibel zijn. De schoenen moeten natuurlijk comfortabel zijn voor je kind. Zorg dus voor lichte schoenen. Voor een goede ondersteuning moet de achterkant van de schoen hard zijn. Let extra op de zool. Deze moet soepel zijn, maar mag niet te glad zijn. Kies bij voorkeur voor een leren of rubberen zool.

Andere dingen waar je op moet letten bij babyschoenen

Babyvoeten zijn nog volop in ontwikkeling. Daarom is het belangrijk dat er met name rondom de tenen voldoende ruimte is in de schoen. Verder moet de schoen aan alle kanten goed aansluiten en is het materiaal bij voorkeur wat steviger rondom de enkels. Het is (vooral voor jezelf) prettig als de schoenen makkelijk aan en uit te trekken zijn.

Merk je dat je kind de schoenen niet aan wil of er steeds aan zit? Dan is de kansgroot dat de schoenen niet lekker zitten. Controleer of de pasvorm nog wel goed is en vraag eventueel advies in een schoenenwinkel. 

Wil je besparen op babyschoenen? Ga dan niet voor tweedehands, maar neem een kijkje bij de aanbiedingen of outlet sectie van een aanbieder. Hier staan vaak mooie schoentjes die voor een mooi prijsje te krijgen zijn.