Galvada
Image default
Eten en drinken

Whey, het ultieme sport eiwit

Als (top)sporter zijnde, zijn eiwitten onmisbaar. Vaak krijg je te maken met spierbeschadigingen dankzij het intensieve sporten en met behulp van eiwitten worden je spieren weer hersteld en sterker gemaakt. Met een gezond dieet krijg je eigenlijk automatisch dagelijks genoeg eiwitten binnen, maar het is zeker een goed idee om voor, tijdens en na het sporten ook voor extra eiwitten te zorgen. Het is niet fijn om tijdens het sporten een heel bakje kwark op te eten, dus hier heeft men iets op bedacht, supplementen. Het meest populair supplement op het gebied van eiwitten, zijn whey of wei eiwitten. Whey eiwitten worden vaak gebruikt omdat ze zeer snel en volledig opneembaar zijn en makkelijk worden verteerd door je lichaam.

 

Wat is whey?

Whey is een belangrijke bron van eiwitten. Het ontstaat tijdens het maken van kaas, wanneer melk door een filter wordt geperst, deze resten worden vervolgens gedroogd zodat er een eiwitpoeder overblijft. Het overgebleven poeder bestaat uit vet, melksuiker (koolhydraten) en zo’n 30 tot 90 procent eiwit, afhankelijk van de bewerking die het poeder heeft ondergaan. Whey is dus een restproduct van de kaasproductie.

 

Vroeger werd whey gezien als afval en werd het weggegooid. Nadat men meer onderzoek ging doen naar de structuur van eiwitten werd er ontdekt dat whey een hoogwaardige eiwitbron is met een hoge biologische waarde. Biologische waarde wil zeggen hoe efficiënt het lichaam de eiwitten kan gebruiken om weefsels te herstellen en op te bouwen. In vergelijking, eiwit van een kippenei stond altijd bekend als de beste bron van eiwit met een biologische waarde van 100, whey heeft minimaal een biologische waarde van 104.

 

Concentraat, isolaat en hydrolisaat

Tijdens een speciaal productieproces wordt dus het vocht onttrokken van de whey waarna er een hoogwaardig whey poeder overblijft. Er is niet maar 1 soort whey die overal voor wordt gebruikt, er zijn 3 soorten whey met ieder een andere werking.

 

Whey concentraat

Dit is de meest gebruikte vorm. Met een eiwitpercentage van maximaal 80 procent en relatief gezien weinig koolhydraten en vet is het de populairste vorm die wordt gebruikt.

 

Whey isolaat

Dit is de puurste vorm van whey, met maar liefst 90 procent eiwit en bijna geen koolhydraten en vet. Hierdoor is het echter ook de duurste vorm van whey en wordt het daarom minder vaak gebruikt.

 

Whey hydrolisaat

Hydrolisaat is weer een aparte vorm an sich, het is een bewerkte vorm van whey die al enzymatisch is voor verteerd, het kan direct worden opgenomen door de dunne darm.

 

Voor meer info : Whey, het ultieme sport eiwit

Leave a Comment