Galvada
Image default
Verbouwen

Energiekosten besparen door je woning te isoleren

Een huis moet zo comfortabel mogelijk worden gemaakt. Je huis is namelijk de plaats waar de meeste mensen het grootste deel van hun tijd doorbrengen, vooral om uit te rusten. Wanneer mensen een comfortabel huis hebben, kunnen ze de kwaliteitsrust krijgen die ze nodig hebben. Helaas kun je soms het gevoel hebben dat je huis te koud, te warm of zelfs te vochtig is. Die situaties worden meestal veroorzaakt door de muren of daken van je huis die niet goed geïsoleerd zijn. Dan kan het dak isoleren en de muren van je huis isoleren de beste oplossing zijn. Want zo krijg je niet alleen de juiste temperatuur voor je huis, maar bespaar je ook nog eens op de energiekosten. Dit is erg goed om je financiële toestand te helpen verbeteren, omdat je meer geld kunt sparen. Er zijn minstens 3 redenen waarom het isoleren van je huis energiekosten kan besparen.

Isolatie voorkomt het verlies van warmte

Als je je huis isoleert, voorkom je warmteverlies via je muren, plafonds en vloeren. Hierdoor kost het minder energie om de temperatuur in huis comfortabel te houden. Heb je bijvoorbeeld een goed geïsoleerde zolder, dan kun je in de winter de thermostaat van je cv-ketel lager zetten dan anders. Hetzelfde geldt voor je airco in de zomer. Als je nog meer geld wilt besparen, zorg er dan voor dat je boiler en leidingen ook geïsoleerd zijn. Zeker in de winter is dit erg handig omdat je verwarming of open haard niet vaak aan hoeft te staan.

Isolatie helpt om warmte van de ene plaats naar de andere te verplaatsen

Een tweede reden waarom muren en een plat dak isoleren een goed idee is, is hoe warmte zich van de ene plaats naar de andere verplaatst. Wanneer je isolatie in een spouwmuur of rond leidingen aanbrengt, kan de warmte die uit dat gebied naar andere delen van je huis ontsnapt, worden verminderd. Zonder deze isolatie zijn er in elke kamer van het huis kachels of airconditioners nodig om de juiste temperatuur te behouden. Nogmaals, dit betekent dat het minder energie kost om een ​​comfortabele temperatuur te behouden. Stel je je eens voor dat een enkele airconditioner de elektriciteitsrekening al met 50% kan verhogen, wat zou er gebeuren als er 5 of 6 airconditioners in je huis aan het werk zijn? Natuurlijk zal het de elektriciteitsrekening de hoogte in jagen

Isolatie vermindert de hoeveelheid warmte die je huis binnenkomt

Naast het besparen van energie door het ontsnappen van warmte te voorkomen, helpt isolatie ook door de hoeveelheid warmte die je huis binnenkomt via de muren, vloeren en plafond te verminderen. Dit betekent dat je huis in de zomer relatief koel zal zijn, zelfs in vergelijking met de buitentemperatuur. Zo hoef je je airco niet vaak aan te zetten. Dit zal je natuurlijk helpen om energiekosten te besparen, aangezien de hoeveelheid elektriciteit die nodig is om de airconditioner te laten werken vrij hoog is. Daarnaast zorgt de aangename temperatuur ook voor een goede nachtrust omdat je het niet warm krijgt als je naar bed gaat.