Galvada
Image default
Financieel

Hoe leen je verantwoord geld

Geld lenen kost geld. Dat is een feit. Maar voor veel mensen is het nodig om geld te lenen, dus dan is het belangrijk dat je het geld dat je gaat lenen verantwoord gaat lenen. Een manier is bijvoorbeeld om van tevoren de lening te berekenen. Wil jij weten hoe je verantwoord geld kunt lenen? Lees dan verder.

Maak een budget

Als je een lening aangaat zul je nog enkele tijd vastzitten aan een maandelijkse afbetaling. Kijk dus goed naar je eigen financiën en zet een budget op per maand. Probeer je lening te berekenen zodat je weet wat je per maand kwijt bent aan de betalingen. Probeer voordat je de lening afsluit per maand alvast die betalingen in een spaarrekening te storten. Zo weet je dat je maandelijks de rekeningen kunt betalen en zo heb je alvast een kleine buffer voor het geval dat je je baan kwijt raakt zodat je nog steeds enkele maanden je betalingen kunt voldoen.

Leen alleen het nodige

Een veelgemaakte fout is dat mensen als ze gaan lenen direct meer lenen aangezien ze nog een aankoop willen doen. Voor iedere cent die je leent zul je echter geld moeten betalen. Dus probeer alleen het hoognodige te lenen, zodat je uiteindelijk zo min mogelijk geld kwijt bent.

Lees het contract goed door

Dit geldt eigenlijk voor ieder contract dat je ondertekend, maar vooral bij een lening. Lees het contract goed door. Weet waar je aan begint en ken de risico’s. Houd er rekening mee dat je huidige situatie eventueel kan veranderen. Dus kijk naar wat de gevolgen zijn als je de betalingen niet kunt voldoen.

 

LET OP, GELD LENEN KOST OOK GELD.

https://www.mozzeno.com/nl/persoonlijke-lening/simulatie/