Galvada
Image default
Woning en Tuin

Welke meubels zijn geschikt voor ouderen?

Elektrische relaxzetels zijn een van de vele soorten meubelen die speciaal ontworpen zijn om het leven van ouderen gemakkelijker en comfortabeler te maken. Als je ouder wordt, verandert niet alleen je lichaam maar ook je omgeving. Meubels die je eerder misschien als comfortabel en praktisch hebt beschouwd, kunnen na verloop van tijd minder geschikt worden. Het is belangrijk om te investeren in meubels die passen bij onze veranderende behoeften. In dit artikel zal er gesproken worden over welke meubels geschikt zijn voor ouderen en hoe deze meubels bijdragen aan het behoud van hun zelfstandigheid en kwaliteit van leven. Er zal op de drie belangrijkste aspecten gelet worden: ergonomie, veiligheid en stabiliteit en praktische bruikbaarheid.

Ergonomisch ontworpen meubels

Het is belangrijk dat ouderen meubels hebben die ergonomisch ontworpen zijn, aangezien deze bijdragen aan een goede lichamelijke gezondheid. Deze ergonomische meubels, zoals de sta op stoel, zijn specifiek gemaakt om te voldoen aan de behoeften van ouderen, zoals een juiste zithoogte, diepere zitdiepte en armleuningen die het opstaan gemakkelijker maken. Door het gebruik van ergonomisch ontworpen meubels wordt de druk op de wervelkolom, nek en gewrichten verminderd, wat het risico op pijn en letsel aanzienlijk vermindert. Bovendien kunnen deze meubels de bloedcirculatie verbeteren en zo bijdragen aan een betere gezondheid. Een goede aankoop van ergonomische meubels kan dus niet alleen bijdragen aan het behoud van lichamelijke gezondheid van ouderen, maar ook aan het behoud van hun kwaliteit van leven. 

Meubels ontworpen om veiligheid en stabiliteit te bieden

Hoe ouder je wordt, hoe meer risico je hebt op het vallen. Het is daarom essentieel om meubels te kiezen die veiligheid en stabiliteit bieden. Meubels met stevige poten, antislipmaterialen en armleuningen kunnen bijdragen aan de stabiliteit en veiligheid van ouderen. Daarnaast kunnen meubels met een gemakkelijk toegankelijke hoogte en goede verlichting helpen om het risico op vallen te verminderen. Bij het kiezen van meubels is het ook belangrijk om rekening te houden met de indeling van de kamer, zodat er voldoende ruimte is om veilig te kunnen bewegen. Een tip bij het kiezen van veilige meubels is om te kijken naar meubels met een keurmerk ‘Senior Friendly’. Dit geeft aan dat het meubel veilig en comfortabel is voor ouderen.

Praktische meubels voor het dagelijks leven van ouderen:

Het hebben van praktische meubelen kan ouderen helpen om zelfstandig te blijven en hun kwaliteit van leven te behouden. Het is belangrijk dat meubels in het huis van ouderen niet alleen comfortabel zijn, maar ook praktisch en functioneel. Praktische meubels hebben kenmerken zoals opbergruimte, wieltjes, verstelbare hoogtes en gemakkelijk schoon te maken materialen. Voorbeelden van deze meubels zijn verstelbare bedden, krukjes met opbergruimte en toiletverhogers. Door deze meubels te gebruiken, kunnen ouderen zich veiliger en zelfverzekerder voelen in hun eigen huis. Naast het vergroten van de veiligheid en zelfstandigheid van ouderen, kunnen praktische meubels ook zorgen voor meer gemak en efficiëntie in het dagelijks leven. Een rollator met een dienblad kan het bijvoorbeeld gemakkelijker maken om te eten en drinken.